Maltfabrikken den ny maltfabrik nymalt ebeltoft praksis fremtidens mødested arkitektur

02.02.18

1. SPADESTIK TIL FREMTIDENS MALTFABRIK


Industrimiljøet omkring Maltfabrikken i Ebeltoft fra 1861 står foran en gennemgribende forvandling. Ildsjæle skaber byens nye mødested i et stort byudviklingsgreb, der sammenbinder den historiske bymidte og kystens rum. Fredag den 9. februar 2018 igangsættes byggeprocessen med det første officielle spadestik. Hele byen er inviteres til fabriksbryg, maltpølser og musik i Maltgården.

 

Området omkring Maltfabrikken er allerede blevet fyldt med lyden af maskiner og råb fra ivrige håndværkere. Den tidligere åbne Maltgård er nu lukket af med hegn, byggepladsen er gjort klar, og det liv som har udspillet sig i Maltgården til de mange koncerter, fællesspisninger og markeder, må for en tid vige pladsen for gravemaskiner og byggefolk. Men inden det officielt går i gang, åbnes gårdrummet op en sidste gang, for alle interesserede, til at fejre den spændende fremtid, byen går i møde. Med til den skelsættende begivenhed er repræsentanter for flere af de bidragsydende fonde som fx Realdania, A. P. Møller Fonden og Salling Fondene. Kom og hør hvorfor filantropiske fonde og foreninger synes, at det er vigtigt at investere i livskvalitet i det byggede miljø og fremtidens mødesteder.

 

Når Maltfabrikken står færdig i 2019, skal stedet inspirere, både lokalt og i national og international skala. Maltfabrikken skal være Ebeltoft og Syddjurs Kommunes bud på, hvordan historiske byer kan genskabe sig selv indefra og udgøre moderne centre for kulturel og kreativ aktivitet. Fremover skal købstaden i Nationalpark Mols Bjerge indtage en førerposition, hvad angår lokalfunderet kreativ og kulturel udvikling. Og én ting er borgerne i Ebeltoft enige om: Maltfabrikken skal være byens samlingspunkt. Et stykke levende kulturarv med et indhold, der kredser om det gode liv. Det skal være stedet med de mange brugerrettede faciliteter, og samtidig et netværk, en dynamo og en formidler af aktiviteter og arrangementer. Fabrikken skal summe af liv hele døgnet – hele året. Det skal være et sted for børn, unge, voksne og ældre, og et sted for de mange turister om sommeren – men lige så meget for livskvaliteten og energien i området. Sammen vil borgere, aktører, ildsjæle og iværksættere skabe et kulturelt fyrtårn, der kan give værdi og oplevelser til glæde for alle.

 

Projektet er et partnerskab mellem Syddjurs Kommune og den private ejendomsfond Den ny Maltfabrik. For netop at markere det særlige samarbejde mellem det offentlige og private, vil borgmester Ole Bollesen og bestyrelsesformand Dagmar Brendstrup tage spadestikket i fællesskab. Dagmar Brendstrup fortæller: “Vi tager sammen dette spadestik med en historisk kornskovl, der på én gang peger tilbage i tiden, mens handlingen entydigt peger fremad. Vi er fulde af forventninger, og alle omkring projektet har ét fælles mål. Hvad enten vi har kommune, kulturlivet eller det private som vores arbejdsplads, går vi 100% ind for at skabe en af Europas mest inspirerende kreative kulturfabrikker”. 

 

Borgmester Ole Bollesen er heller ikke tvivl om kvaliteterne ved Maltfabrikkens fremtid og samarbejdet med de lokale kræfter:
"Vi er rigtig glade for nu at kunne gå i gang med byggeriet og skabe et sted, som bliver til til gavn for borgerne i hele kommunen. Transformationen af Maltfabrikken og de omkringliggende byrum mellem gågade og kyst vil styrke Ebeltoft som central turistby og attraktiv bosætningsby. Og som noget helt særligt vil offentlige servicefunktioner, kulturproduktion og ildsjæle spille helt tæt sammen, som vi tror på vil inspirere i lokal, national og international skala. Sammen skaber vi et kulturelt fyrtårn, der skal lyse langt ind i fremtiden."

 

 

Program for dagen:

 

1. SPADESTIK PÅ MALTFABRIKKEN: FREDAG DEN 9. FEBRUAR 2018 KL. 15.00 – 17.00
- Kl. 15 – 16: 1. Spadestik med historisk korn-skovl tilvejebragt af Museum Østjylland. Korte taler og maltsnak i vintersolen.
- Kl. 16 – 17: Underholdning i Maltgården og forfriskninger til alle.

 

Fonden Den ny Maltfabrik og Syddjurs Kommune håber at se mange interesserede borgere, ildsjæle, aktører og bidragsydere.

 

Maltfabrikken den ny maltfabrik nymalt ebeltoft praksis fremtidens mødested arkitektur

PRAKSIS ARKITEKTER: Maltfabrikken fra kysten

Maltfabrikken den ny maltfabrik nymalt ebeltoft praksis fremtidens mødested arkitektur

PRAKSIS: Maltfabrikken set fra nordsiden.

Maltfabrikken den ny maltfabrik nymalt ebeltoft praksis fremtidens mødested arkitektur

PRAKSIS: Udsigten fra 'Prismen' - en ny tilbygning oven på jernbetonbygningen

Maltfabrikken den ny maltfabrik nymalt ebeltoft praksis fremtidens mødested arkitektur

PRKAIS: Ankomstrummet fra Maltfabrikkens gård.

Maltfabrikken den ny maltfabrik nymalt ebeltoft praksis fremtidens mødested arkitektur

PRAKSIS: Maltfabrikkens jernbetonbygning forvandles til et nyt bibliotek, museum og arkiv.